Landschappen

De Limburgse provincies zijn vele mooie natuurgebieden rijk. Een aantal daarvan hebben het bijzondere predicaat van Nationaal Park of Nationaal Landschap gekregen. Het zijn gebieden om van te genieten, te bewonderen, te koesteren én gebieden waar de Beleefweek Limburg 2021 plaats vindt. Ontdek onbekende, mooie plekjes met een gids of proef streekproducten op een boerderij. Ga eropuit en ontdek de Nationale Parken, Regionale Landschappen, het Nationaal Landschap en andere prachtige gebieden in Nederlands en Belgisch Limburg.

Nationaal Park de Meinweg (NL)

Nationaal Park De Meinweg is geologisch gezien van grote betekenis, door het voor Nederland unieke terrassenlandschap, met een drietal steile overgangen tussen de verschillende terrassen. Dwars op de terrassen zijn twee beekdalen ontstaan: het dal van de Boschbeek en van de Roode Beek. Tussen deze beken en beekdalen komen vele verschillende soorten vegetatiestructuren voor, variërend van droge heidegebieden tot vochtige broekbossen. Al deze systemen bezitten eigen kenmerkende soorten planten, bomen en dieren

Wil je meer lezen over Nationaal Park de Meinweg? Klik hier!

logo Meinweg

Nationaal Park De Groote Peel (NL)

De Groote Peel kent vele landschaps­typen: moerassen, land­schappelijk open terreinen met heide en pijpen­strootje, bossen en struwelen, kleine en grote waterplassen. Voor wandelaars is het een zeer gevarieerd weids gebied met vele vergezichten. Kenmerkend voor de Groote Peel is de rijke cultuurhistorie, zoals de turfwinning. Turf was een belangrijke brandstof vroeger en werd uit de Peel gehaald. De sporen van de turfwinning zijn nog steeds duidelijk zichtbaar.

Wil je meer lezen over Nationaal Park de Groote Peel? Klik hier!

NP Peel

Nationaal Park de Maasduinen (NL)

Nationaal Park De Maasduinen is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Deze is ontstaan door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen. Naast een rijke cultuurhistorie is er ook veel op het gebied van flora en fauna te vinden waarvan sommige zeer zeldzaam. Denk aan de gladde slang, kraanvogels, buizerds, verschillende vlinders, de zomereik en de klokjesgentiaan.

Wil je meer lezen over Nationaal Park de Maasduinen? Klik hier!

NP maasduinen

Nationaal Park Hoge Kempen (BE)

De Hoge Kempen is vooral gekend omwille van het gelijknamige Nationaal Park Hoge Kempen, het eerste en voorlopig enige Nationaal Park in België. Dit 12.700 ha grote natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten As, Dilsen-Stokkem, Bilzen, Bree, Genk, Lanaken, Oudsbergen, Maaseik, Maasmechelen en Zutendaal. Uitgestrekte dennenbossen worden hier afgewisseld met paarsbloeiende heide, stuivende duinen en spiegelende vennen. Grote waterplassen getuigen van grind- en zandwinning en de hoge toppen bieden grootse vergezichten. In dit natuurlijke decor leven tal van zeldzame en bijzondere dieren, zoals de ongevaarlijke gladde slang, de heikikker en de levendbarende hagedis. 

Wil je meer lezen over Nationaal Park Hoge Kempen? Klik hier!

logo hoge kempen

Nationaal landschap Zuid-Limburg (NL)

Nationaal Landschap Zuid-Limburg is het groene hart tussen de drie stedelijke agglomeraties Maastricht, Sittard-Geleen en Parkstad Limburg, een heuvelachtig gebied. Anders dan de rest van Nederland is Zuid-Limburg gevestigd op een dikke krijtbodem, doorsneden door de Maas en kleinere zijrivieren en bedekt met een vruchtbare löss laag. Het Nationaal Landschap kent een rijke flora en fauna, denk aan de orchideeën, zinkviooltjes, gele kornoelje, ijsvogels, grote gele kwikstaart, vuursalamander, rugstreeppad etc. Karakteristiek voor Nationaal Landschap Zuid-Limburg is een grondgebonden land- en tuinbouw, met vooral akkerbouw, melkveehouderij en fruitteelt, maar ook de productie van typische streekproducten, zoals wijn, stroop, kaas, fruit, bier, vlaai en vleesproducten.

Wil je meer lezen over Nationaal Landschap Zuid-Limburg? Klik hier!

NL zuid limburg

Natuurgrenspark De Groote Heide (BE/NL)

Aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens werken zes gemeenten samen om 'hun' natuur zowel te koesteren als meer bekendheid te geven. Natuur houdt zich immers niet aan landsgrenzen. Hierdoor wordt de kwaliteit van het natuurgrenspark De Groote Heide nog beter. En daarmee nog aantrekkelijker voor de inwoners van het gebied maar zeker ook voor vakantiegangers, dagjesmensen, natuurliefhebbers, sporters et cetera. In de streek die zich uitstrekt over de gemeenten Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt en Valkenswaard liggen tal van kleinere natuurgebieden met elk hun eigen schaal, identiteit en charme. Zo zijn bijvoorbeeld Leenderbos en de Strabrechtse Heide uitgestrekte gebieden en zijn Speelbos Boseind en Speelbos Kolisbos een paar maatjes kleiner. De Dorpjes en steden in en rondom het gebied bieden aantrekkelijke mogelijkheden voor een kort of langer bezoek.

Wil je meer lezen over Natuurgrenspark De Groote Heide? Klik hier!

logo-grooteheide

GrensPark Kempen~Broek (BE/NL)

Op de grens van beide Limburgen en Noord-Brabant ligt het GrensPark Kempen~Broek, een 25.000 ha groot gebied dat nat afwisselt met droog, open met gesloten, natuur met cultuur. Het Kempen~Broek onthult een ware mozaïek van landschappen. Je vindt hier moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden. Kortom, voor elk wat wils met water als centrale thema. Op talloze manieren kan je het Kempen~Broek verkennen. Je kan hier niet alleen wandelen maar ook fietsen, mountainbiken, paardrijden en mennen. Vele zeldzame planten- en diersoorten voelen zich hier thuis. Sinds enkele jaren is ook de bever teruggekeerd en met een beetje geluk krijg je zelfs het edelhert te zien.

Wil je meer lezen over GrensPark Kempen~Broek? Klik hier!

kempen-broek-logo.jpg

Rivierpark Maasvallei (BE)

De Maas is een indrukwekkende regenrivier en vormt de Belgisch- Nederlandse grens tussen Maastricht en Kessenich over een lengte van circa 40 km. Tijdens een droge zomer kan je op sommige plaatsen de rivier doorwaden. Bij aanhoudende neerslag in het bovenstroomse gebied is het een indrukwekkende gezwollen watermassa. Kortom, het is een levende rivier met vele gezichten. De grillige rivier boetseert een gevarieerd landschap met een warrig netwerk van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen en grindbanken. Hier en daar zijn typische kleinschalige landbouwlandschappen met boomgaarden en Maasheggen nog herkenbaar. Het open water is een lust voor water- en trekvogels. In de natuurgebieden van het RivierPark grijpt de mens slechts minimaal in. Deze aanpak zorgt voor steeds meer soorten planten, dieren én wandelaars.

Wil je meer lezen over Rivierpark Maasvallei? Klik hier!

De Maasplassen  (NL)

De Maasplassen is een uitgestrekt, aaneengesloten netwerk van grote en kleine plassen in Midden-Limburg, met een rijke cultuurhistorie en ontstaan door de grindwinning in de 20e eeuw. Het gebied kent een flora en fauna dat past bij een waterlandschap, zoals graslanden, watervegetatie, de tafeleend, libellen en de kolgans. Ook de bever heeft zich genesteld rondom de Maasplassen. Het gebied in zijn totaliteit is nog redelijk onontdekt en uitermate geschikt voor waterrecreatie. Wat bijna niemand weet is dat de Maasplassen met een oppervlakte van ruim 3.000 hectare, bovendien een van de grootste aaneengesloten watersportgebieden van Nederland is.

Wil je meer lezen over de Maasplassen? Klik hier!

De Wijers (BE)

In het hart van Belgisch Limburg ligt een uniek waterrijk gebied met 1001 vijvers verborgen: De Wijers. De grote en kleine waterplassen vormen een paradijs voor de echte natuurliefhebber. De streek biedt immers een thuis aan heel wat zeldzame dieren, zoals de statige roerdomp en de kleine boomkikker. Maar ook de cultuurhistorische parken bruisen er van het leven. In deze parken zorgen knuppelpaden ervoor dat je voeten droog blijven terwijl je over de vijvers loopt. Kinderen mogen daarentegen heerlijk spetteren en zich in Kelchterhoef wagen op het picknickeiland dat enkel met natte voeten bereikbaar is.

Wil je meer lezen over De Wijers? Klik hier!

Bosland (BE)

Bosland is een avontuurlijk rijk waar kinderen naar hartenlust kunnen ontdekken. De speelbossen zijn er speciaal voor hen. Ook daarbuiten bruisen de bossen er van het leven. Je kan eindeloos wandelen door bossen en dalen. De kortste wandelingen zijn speciaal op maat van de allerkleinsten. Fietsers en ruiters kunnen genieten van de oneindige uitgestrektheid op de vele routes. Verpozen doe je op verborgen picknickplekken in de zalige rust van het bos of op een gezellig terrasje vlakbij. Voor kinderen is Bosland één groots avonturenbos: ravotten in de speelbossen, graven in de grootste zandbak van Vlaanderen,… Plezier verzekerd!

Wil je meer lezen over Bosland? Klik hier!

Vallei van de Zwarte Beek (BE)

De Zwarte Beek ontspringt in Hechtel-Eksel en stroomt daarna doorheen Beringen naar Lummen. Daar vloeien de Helderbeek en de Halbeek vanuit Heusden-Zolder in de Zwarte Beek. In Halen wringt zij zich verder tussen de getuigenheuvels om uiteindelijk in Diest in de Demer te verdwijnen. De Zwarte Beek is meer dan een beek alleen. Op de flanken en in de vallei liggen nog veel authentieke landschappen. Je begint boven op droge heuveltoppen met heide en bossen. Op de flanken zie je kleurrijke weiden, akkers, knoteiken en houtkanten. Beneden in de natte vallei vind je hooilanden, moerasbossen en veel venige moerassen met turfputten en trilvenen. Dit veen is een eeuwenoude reuzenspons die tot 8 meter dik is en maakt het beekdallandschap van de Zwarte Beek uniek in Vlaanderen. Het is één van de meest waardevolle beekdalen in West-Europa!

Wil je meer lezen over Vallei van de Zwarte Beek? Klik hier!

Haspengouw (BE)

Zuid-Limburg wordt ook wel eens het Toscane van het noorden genoemd. En dat is niet voor niets. Glooiende akkers, bloeiende bermen, hoogstamfruitbomen en mooie beekvalleien typeren het Haspengouwse landschap. Van het rijke verleden zijn hier nog veel zichtbare sporen zoals Romeinse grafheuvels, de Romeinse Weg, het Fruitspoor, Romaanse kerkjes en kapellen, imposante kastelen en hoeves. In Haspengouw is afwisseling troef. Greenspots en Verborgen Moois-wandelingen leiden je naar de mooiste plekken van de streek. De ene keer duik je de vallei, het bos, de boomgaard of een holle weg in en geniet je van de beslotenheid van het landschap. De andere keer wandel je over het plateau langs de akkers en zijn het de vergezichten die je doen verwonderen. Onderweg passeer je langs dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Wil je meer lezen over Haspengouw? Klik hier!

Sint-Pietersberg (BE/NL)

Op de grens van Nederland, Vlaanderen en Wallonië strekt zich tussen de Jeker- en de Maasvallei een acht kilometer lange heuvelrug uit: De Sint-Pietersberg. Dit kalkplateau bestaat uit een mozaïek van bosjes, boomgaarden, kalkgraslanden en groeves en biedt indrukwekkende panorama’s op de Maas, het Albertkanaal en de Jekervallei. Ondergronds bevinden zich indrukwekkende gangenstelsels. Die zijn ontstaan omdat hier eeuwenlang mergel werd ontgonnen als bouwmateriaal. Vandaag vormen ze voor verschillende soorten vleermuizen een belangrijke overwinteringsplaats; Sommige grotten kan je bezichtigen. In dit grensgebied ligt een schitterend wandelnetwerk met grenzeloos wandelplezier.

Wil je meer lezen over Sint-Pietersberg? Klik hier!

De Voerstreek (BE/NL)

De Voerstreek is het groene hart in de Euregio tussen de steden Hasselt, Luik, Maastricht en Aken. Gelegen in het overgangsgebied tussen het Land van Herve, het Nederlands-Limburgse Heuvelland en Haspengouw staat de Voerstreek garant voor een zeer afwisselend landschap, dat uniek is voor Vlaanderen. Met haar lage bevolkingsdichtheid en haar vrij ongerepte landschap kan dit ongeveer 5000 ha grote gebied rekenen op vele natuur- en landschapswaarden. De streek staat borg voor een rijk cultuurhistorisch verleden, dat nog duidelijk zichtbaar is: kastelen, molens, verlaten silex- en mergelgroeven, bronnen en holle wegen. Ze verrijken het Voerense landschap en dragen bij aan de unieke kwaliteit ervan.

Wil je meer lezen over De Voerstreek? Klik hier!

 

 vader-dochter

Cookies & Privacy
Terug naar boven